На 13.04.2024 г. в Ректората на Пловдивския университет се състоя ежегодното събитие „Ден на Корея“ – в нов и оригинален формат. То беше организирано от студентите в специалностите „Български език и корейски език” и „Приложна лингвистика (английски език и корейски език)” (от 1. до 4. курс) под надслов „От студентите, за студентите, чрез студентите” и с активната подкрепа на Студентския съвет в ПУ. За първи път от своето начало (2018 г.) Денят на Корея се проведе с отворени врати и посрещна между 80 – 100 гости, сред които имаше и кандидат-студенти. Това е нова крачка към представянето на постиженията на младите кореисти във Филологическия факултет и споделянето на разнообразна информация за Корея: от история, образование и култура до К-поп танци.

На събитието присъстваха преподаватели и гости, които бяха възхитени от разнообразието на програмата. Заместник-деканът по научноизследователска дейност доц. д-р Красимира Чакърова удостои празника с приветствени слова, като насърчи студентите да продължават да бъдат все така целеустремени и им пожела да изградят красив мост между корейската и българската култура. Д-р Джеймс Канг поздрави студентите за техния труд при подготовката на празника, отбелязвайки, че през октомври ще се навършат 10 години от създаването на двете специалности с корейски език.

Програмата беше разделена на две части – тържествена и развлекателна. Тържествената академична част включваше презентация за Корея на тема „Тайната на Корея – от древни времена до К-поп индустрията и ролята на образованието”, представена от студенти първокурсници и второкурсници. Проведе се и беседа със завършили колеги „сонбе” (от корейски – ‘колега от по-горен курс или завършил студент’). Мая Христова от първия випуск на специалността „Приложна лингвистика (английски език и корейски език)“ в Пловдивския университет вдъхнови настоящите студенти със своята презентация „От Пловдив до Корея“ и сподели своя академичен и кариерен опит в Страната на утринната свежест – като магистър по междуправителствената програма на Южна Корея и след това като фирмен служител на корейска фирма. Опитните модератори от 4. курс умело преведоха всички присъстващи през програмата чак до викторината за Корея с 30 въпроса и награди.

Развлекателната част включваше занимания по работилници, представящи различни аспекти на корейската култура – от традиционно облекло „ханбок”, корейско оригами „чонги чобки”, корейска калиграфия – писане на имена върху ветрило, и корейска традиционна храна. Всички работилници бяха организирани активно от първокурсниците и второкурсниците на двете специалности. Щанд „Информация за кандидат-студенти” беше представен от третокурсниците. Особен интерес към него проявиха родители на кандидат-студенти и кандидат-студенти. Най-голяма овация получи К-поп танцовата група, чиито лидер е студентка от първи курс.

Денят на Корея вдъхнови най-вече студентите първокурсници, които бяха впечатлени от подкрепата и креативността на колегите си от по-горните курсове. По нестандартен начин всички участници в програмата показаха на гостите своята визия за Корея – географски далечна, но толкова близка. Чрез подготовката и провеждането на това вълнуващо събитие те се почувстваха по-мотивирани и с повече самочувствие като кореисти.

Преподавателският екип по корейски език поздравява всички студенти за успешно проведеното събитие и им пожелава успех на предстоящата изпитна сесия.