Празничното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност се състоя на 24 май 2024 година в 10:30 ч.  пред Ректората на университета.

Гостите на събитието бяха поздравени със завладяваща реч от проф. д-р Румен Младенов – ректора на Пловдивския университет, както и от председателя на Студентския съвет – Виктория Палигорова, а традиционното празнично слово беше написано от гл.ас. д-р Здравчко Дечев. Студентите Борислав Маджаров (I курс, специалност „Музика“ от класа по пеене над-р Станка Даутовска) и Славчо Кехайов (IV курс, специалност „Музика“ от класа по гайда на Георги Найденов) докоснаха сърцата на публиката с изпълнението си на две познати на всички родопски песни „Излел е Дельо хайдутин“ и „Събрали са се, събрали“.

Водени от идеята да преобразим рутината и следващи копнежа да се припомнят любимите на много поколения български стихотворения, подготвихме интересна и забавна игра, в която се включиха деца, студенти и преподаватели. Благодарение на Студентския съвет и на дарителите – мечтателите, вярващи във възможността да бъде пречупена и променена действителността, всички присъстващи получиха подаръци и разнообразни сладки изненади.

В рамките на празника от Тильо Тилев – главния редактор на вестника на Пловдивския университет, бяха връчени наградите на младите творци от традиционния литературен конкурс.

В знак на уважение и почит към миналото и писмеността бяха поставени венци на паметника на Паисий Хилендарски.

Празникът завърши с много усмивки, снимки и изненадата на Филологическия факултет – коктейл, на който всички присъстващи да имат възможността да се срещнат и да общуват в чест на деня на думите.