Филм за събитието

На 16.03.2024 г. в Спортната зала на Пловдивския университет бе проведена тържествената промоция на Филологическия факултет. Над 400 абсолвенти от випуск 2023 получиха своите дипломи за завършена бакалавърска или магистърска степен. Общо осемдесет и двама са отличниците на випуска, трима от които завършват образованието си с пълно отличие. Наградите за всички тях и тази година бяха осигурени от Филологическия факултет и от фирма „TELUS International – България”.

Церемонията бе открита с думи на водещия тържеството доц. д-р Красимира Чакърова, заместник-декан на Филологическия факултет. В обръщението си към присъстващите тя изрази убедеността си, че с колкото и предизвикателства да е свързана професионалната реализация на младите специалисти филолози, те ще намерят верния път към успеха, тъй като умеят да си служат със словото, да виждат отвъд думите, да убеждават, да вдъхновяват, да защитават каузи, да променят нашия свят.

С минута мълчание присъстващите в залата почетоха паметта на Негово Светейшество българския патриарх и софийски митрополит Неофит.

След това водещата даде думата за приветствие на заместник-ректора по акредитационна дейност на Пловдивския университет проф. д-р Станимир Кабаиванов, който поздрави бакалаврите и магистрите за успешното им дипломиране и им пожела никога да не губят своя стремеж към себеусъвършенстване, да бъдат не само добри професионалисти, но и добри хора, а професионалната им реализация да не бъде просто поредна стъпка, а начало на едно истински вълнуващо пътуване. Той припомни мисълта на древногръцкия политик и философ Солон: „Тайната на вечната младост е да се учи всеки ден нещо ново“, след което се обърна с думи на благодарност към преподавателите от Филологическия факултет за това, че издигат престижа на нашата алма-матер и имат заслуги тя да се превърне във водещ център на филологическото образование в България.

Приветствие към абсолвентите и гостите на академичното тържество отправи и деканът на Филологическия факултет доц. д.ф.н. Константин Куцаров. В обръщението си към абсолвентите той изрази удовлетворението си, че има възможност да ги приветства в деня на тяхното дипломиране и да сподели с тях радостта от успеха. Наред с това бе изтъкнато, че именно настоящият випуск е бил най-сериозно засегнат от пандемията от Ковид-19. Адаптацията към новите условия на онлайн обучение е била трудна, но въпреки това и студентите, и преподавателите са се справили успешно с предизвикателствата на извънредната ситуация. В речта си деканът подчерта, че хуманитарното образование е фундаментално, а хуманитарната диплома дава на младите хора възможно най-широка интелектуална основа. Неслучайно огромна част от бившите възпитаници на Филологическия факултет, който миналата година отпразнува своето половинвековие, се реализират много успешно в различни области.

Специален гост по време на тържествената промоция беше бившият възпитаник на Филологическия факултет, драматургът на Драматичен театър „Пловдив“ и изтъкнат майстор на изящното слово Александър Секулов, чиито професионални и творчески постижения са повод за гордост не само за нашата академична общност, но и за цялата страна. Той е два пъти носител на наградата „Пловдив“, както и на националните награди за поезия „Христо Фотев“, „Николай Кънчев“, „Перото“, „Иван Николов“ и др. Отличен е с награда „Аскеер“ за пиесите „Няма ток за електрическия стол“ (2016), „Дебелянов и ангелите“ (2019) и „Народът на Вазов“ (2022). Неговото академично обръщение към абсолвентите бе посветено на поетичното изкуство. Изтъкано от красиви метафори и емблематични текстове на Христо Фотев, Иван Методиев, Борис Христов и др, то развълнува всички присъстващи. „Поезията е внезапно замръзнало време, което бавно се топи, докато отново се превърне във вечност“, тя е „защитната реч на всеки народ пред Господ“ – ето само няколко щриха от това забележително слово, завършило с думите: „На добър час, скъпи колеги! Дръжте високо духа!“.

През настоящата година приветствие от името на випуск 2023 г. прочете бакалавър Габриела Дамянова от специалността „Българска филология“. Тя подчерта, че в този важен ден абсолвентите оставят студентството зад гърба си, за да приветстват новите роли, които ще им поднесе животът  – на майки и бащи, на съпрузи, на учители и откриватели. Но никой от тях не бива да забравя, че най-благородна е ролята на добрия човек, на помагащия човек, на честния човек. Именно чрез тези добродетели заблестява искрата на Съзиданието. Вдъхновяващото слово завърши с призив към всички дипломиращи се филолози винаги да бранят необикновената красота и вълшебството на българския език. И да не забравят, че Сътворението започва със словото.

Церемонията продължи с един вълнуващ ритуал, наложил се в съвременните европейски академични традиции – произнасянето на Галилеевата клетва. Тя бе прочетена от магистър Божидар Бояджиев от специалността Актуална българистика.

След това думата бе дадена на Джаннан Мустафа, представител на фирма „TELUS International – България”, най-големия доставчик на услуги за клиентско изживяване и дигитални решения в България и официален партньор на Филологическия факултет. Г-жа Мустафа поздрави сърдечно дипломираните филолози и им пожела да намерят своето призвание, реализирайки се успешно в желаната от тях сфера.

Скъп подарък за всички абсолвенти и гости на академичното тържество бяха танцовите изпълнения („Северняшки танц“ и „Шопски танц“) на студенти първокурсници от специалност „Хореография“ в АМТИИ „Професор Асен Диамандиев – Пловдив с преподаватели проф. д-р Антон Андонов, доц. д-р Рослана Моравенова, доц. д-р Димо Енев и ас. Светлана Станева. Талантът на младите танцьори предизвика искрено възхищение от красотата на българските народни танци. Благодарим на колегите от Музикалната академия за прекрасните изпълнения!

И тази година празничната промоция, организирана от Филологическия факултет, зареди всички присъстващи с оптимизъм и надежда, че бакалаврите и магистрите от поредния випуск пловдивски филолози ще имат успешна реализация и ще защитят достойно името на своя университет. На добър път, скъпи колеги!

Всички снимки от промоцията може да разгледате тук!