На 15-ти и 16-ти юли 2024 г. в къща музей „Христо Г. Данов“,  Стария град ще се проведе семинар „УЧИТЕЛЯТ ЗАД ГРАНИЦА МЕЖДУ „ВЪЗРОЖДЕНСКИТЕ“ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И МЕТОДИЧЕСКИТЕ РЕШЕНИЯ“.

Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ към Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“ (ННП БЪЛГАРИСТИКА), Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и Регионален исторически музей-Пловдив.

Практикумът е естествено продължение на проведения през 2023 г. аналогичен форум с участието на АБУЧ и екипа на ПУ „Паисий Хилендарски“ към ННП  БЪЛГАРИСТИКА в гр. София.

През настоящата година форумът ще пренесе участниците в уникалната  хармония между култури, езици и традиции на град Пловдив и неговия мултикултурен цивилизационен модел. В работните панели и дискусиите ще се включат над 20 преподаватели от български училища в чужбина от различни европейски страни и САЩ.

Целта на практикума е да се осмислят в исторически и съвременен контекст методическите предизвикателства, които съпътстват просветителската дейност на учителите, преподаващи български език и литература в различен културен контекст.