На 15. и 16. юли 2024 г. в къща музей „Христо Г. Данов“ – Стария град на Пловдив, се проведе практикум на тема: Учителят зад граница между „възрожденските“ предизвикателства и методическите решения.

Форумът бе организиран от екипа на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ към Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“ (ННП БЪЛГАРИСТИКА), Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и Регионален исторически музей – Пловдив.

Практикумът бе естествено продължение на проведения през 2023 г. аналогичен форум с участието на АБУЧ и екипа на ПУ „Паисий Хилендарски“ към ННП  БЪЛГАРИСТИКА в гр. София.

Дейностите, включени в програмата на форума, преминаха в два работни панела. Събитието бе открито от доц. д-р Борян Янев – зам.-ректор по международна дейност и връзки с обществеността на ПУ „Паисий Хилендарски“, който приветства всички участници от името на проф. д-р Румен Младенов – ректор на университета.

„История“ в литературата бе първата разгледана тема. Своите методически концепции представиха доц. д-р Фани Бойкова и гл. ас. д-р Красимира Танева. Дейностите, включени в първия работен панел, продължиха с представената от доц. д-р Соня Александрова-Колева тема: Мултиезичност и мултикултурност. Реализирана бе интересна дискусия по поставената проблематика.

Отлично впечатление направи следващият елемент от програмата – разработване на практическа задача на тема: Исторически посоки, географски хоризонти. Участниците, разделени в работни групи, имаха възможност да представят методическите си идеи по темата. В последвалата дискусия преподавателите обмениха идеи,  полезни за техните бъдещи методически решения в специфичен образователен контекст

Първият работен панел приключи с приключенска разходка на тема: Какво пропускат туристите? Из непознатите места на Стария град – изненадите на къща музей „Христо Г. Данов“, която бе проведена от Надежда Баева и Радка Ангелова – уредници на музея.

Вторият работен панел (16.07.2024 г.) започна с дискусия на тема: България в мен – ментална картина на родното, в която участниците споделиха проблеми, методически решения и успешни практики в междупредметното обучение по език, литература и история.

Интерес предизвика и представянето на електронни ресурси от докторант Александър Халачев като част от обсъждането на темата: Обучението по български език и литература в дигиталния сват без граници.

Проф. д.ф.н. Любка Липчева-Пранджева – ръководител на екипа на ПУ „Паисий Хилендарски“ връчи и сертификатите за участие на всички, присъстващи на форума. 

Целта на практикума бе да се осмислят в исторически и съвременен контекст методическите предизвикателства, които съпътстват просветителската дейност на учителите, преподаващи български език и литература в различен културен контекст.

Тази година във форума взеха участие преподаватели по български език и литература от България, Ирландия, Великобритания, Румъния, Сърбия, Молдова, Кипър, Северна Македония, САЩ.

докторант Александър Халачев